Бьоф „Строганов“

Бьоф „Строганов” е една изискана класика, която е колкото вкусна, толкова и лесна за приготвяне. Разбира се, има и много варианти на това ястие – само в моите книги на издателство „Рийдърс Дайджест” има няколко различни. Смятам да опитам да приготвя всяка от тях. Тази, която ви предлагам, е леко модифицирана от книгата “Кулинарни шедьоври за 30 минути”. Краставичките обогатяват вкуса на сметаната, гъбите и филето, и придават нов привкус на класическото блюдо.

Това беше първото ястие, което приготвихме от тази книга, и наистина беше готово в рамките на указаните 30 минути за приготвяне!

Продукти:

  • 500 г телешко филе
  • 1 голяма глава червен лук
  • 250 г гъби печурки
  • 2 с.л. дижонска горчица
  • ½ ч.ч. заквасена сметана
  • 100 г кисели краставички
  • 1 стрък пресен чесън
  • 3-4 с.л. зехтин
  • сол на вкус

Приготвяне:

Телешкото филе се нарязва на тънки ивички. Лукът се почиства и нарязва на тънки полумесеци. Краставичките се разполовяват по дължина. Гъбите се нарязват на тънки филийки.

В дълбок тиган се загрява 1 супена лъжица зехтин и в него се запържват полумесеците лук до омекване. Добавят се гъбите, силата на котлона се увеличава и се пържи 5 минути с разбъркване, докато гъбите омекнат и повечето сок се изпари. Щом това стане, зеленчуците се изваждат от тигана.

В съда се слага още зехтин и силата на котлона се увеличава. Телешкото се добавя в тигана и се пържи с разбъркване за 2-3 минути, докато побелее от всички страни. Ако не се събира на един ред в тигана, това се прави на два пъти.

При вече запърженото месо се връщат гъбите с лука. Горчицата и сметаната се смесват и се сипват в тигана, заедно с краставичките. Всичко трябва да се загрее, но без да завира. Ястието се сваля от котлона, и се сервира, поръсено с тънки ивички пресен чесън.

Тънко нарязаните ивички телешко месо са крехки и сочни, и напълно сготвени, въпреки кратката топлинна обработка. Сосът от сметана и горчица придава плътност, а краставичките внасят леко хрупкавия елемент. Бързото приготвяне на това изискано ястие го прави много подходящо за посрещане на гости. Можете да го приготвите буквално пред очите им, докато пиете по чаша вино!

Вашият коментар