„Райската“ шоколадова торта на Мери Бери

Както е видно и от заглавието на публикацията, тортата е по рецепта на Мери Бери – гледах я да я приготвя в предаването й по „24 kitchen”, и веднага реших, че ще я направя за рождения ден на родителите си. Не е трудна, използва се маргарин, а не масло, и може да се приготви на етапи. Оригиналната рецепта на Мери Бери е тук.

Каквото можа да се обърка, се обърка при приготвянето на тази торта, причината е преумора на работа – напоследък е доста натоварено, и все още не достигат хора, но ще се справим, както досега. Първо, забравих да си извадя предварително маргарина от фризера. След това пропуснах да си приготвя пудрата захар към съставките за тестото – няма да я видите на снимките по-долу. В моята фурна обикновено е необходимо по-дълго време за изпичане на тестени печива, но въпреки това блатът беше леко препечен преди изтичане на времето, указано от Мери Бери. Беше ми убягнала сметаната за ганаша, но използвах домашен запас от готварска сметана. Ганашът стана перфектен! Успях да изгоря белия шоколад за украсата – дори не знаех, че това е възможно! Добре, че обикновено имам големи запази готварски шоколад, за да направя нова доза. В крайна сметка, тортата стана чудесна, и се хареса на всички, които се бяхме събрали да отбележим празника на родителите ми! Братовчедка ми каза, че не иска подарък за рождения си ден, който е следващата седмица, а вместо това предпочита да й направя торта. За мен ще е удоволствие!

Продукти:

За блата:

  • 30 г какао на прах
  • 50 мл гореща вода
  • 200 г маргарин – студен, от хладилника (но не от фризера)
  • 120 г тъмен шоколад
  • 3 големи яйца
  • 100 г пудра захар
  • 100 г кафява захар
  • 20 мл прясно мляко
  • 175 г брашно
  • ½ ч.л. бакпулвер

За глазурата:

За украсата:

  • 100 г бял шоколад
  • 50 г тъмен шоколад
  • пудра захар

Приготвяне:

Приготвяне на блата:

За приготвяне на блата, тъмният шоколад се разтопява над съд с вряща вода.

Какаото на прах се поставя в голяма купа, добавя се горещата вода, и се разбърква до получаването на гладка какаова паста.

Към нея се добавят нарязаният на кубчета студен маргарин, яйцата, двата вида захар, разтопения и охладен тъмен шоколад, брашното с бакпулвера, и прясното мляко. Всичко се смесва до еднородност с електрически миксер.

Форма за торта с падащо дъно, и диаметър 20 см, се намазнява и набрашнява, или се покрива с лист хартия за печене. Тестото се излива в нея, и се пече в загрята на 160˚ фурна за около час. Повърхността на блата би трябвало да се спука.

След като основата е изпечена, се изважда от фурната, и се оставя за десетина минути да се охлади, след което се изважда на решетка, и се охлажда напълно.

Приготвяне на глазурата:

За приготвянето на ганаша, сметаната се излива в тенджерка, и се загрява до завиране. Сваля се от котлона, и в нея се добавя шоколадът, начупен на кубчета.

Разбърква се до пълното му разтопяване в сметаната. Оставя се да се охлади до степен на гъстота, подходяща за мазане.

Мармаладът за глазурата се затопля, и с него се намазват повърхността и страните на тортата. Оставя се за няколко минути да попие, след което се залива с ганаша. Намазва се с него и отстрани с помощта на палетен, или друг нож. Тортата може да се прибере на хладно, за да стегне ганашът.

Приготвяне на украсата:

Белият и тъмният шоколад се разтопяват един по един в различни съдове над друг съд с вряща вода. Белият шоколад се разпределя на не прекалено тънък слой върху силиконова подложка за печене, или лист пекарска хартия.

Върху белия слой се нанасят шарки с тъмния шоколад. Прибира се в хладилник да се втвърди. След изстиване, се нарязва на триъгълни форми, които се забождат по повърхността на тортата, като айсберги.

Това се прави непосредствено преди поднасяне, защото шоколадът бързо се размеква на стайна температура, и айсбергите полягват настрани. Тортата се поръсва леко с пудра захар, все едно я е навалял сняг.

Нашата торта остана без захарна поръска, защото украсата започна бързо да „увяхва” в топлия пролетен ден.

При поднасяне, към всяко парче се добавя по един резен от украсата. Парчетата се режеха много добре, с правилни и гладки страни.

Да ви е сладко!

Вашият коментар