Салата с критараки

Това е салата, която видях в предаването „Бон Апети”, и беше една от малкото рецепти, които ме заинтригуваха, и тук това беше заради подправките, които се използват. Лора и Стоян я приготвиха със запържен суджук, който не ми допадна като идея, и го елиминирах от състава. Освен това, си я харесах за „тестен” ден на 90-дневната диета, което също изключваше суджука. Получи се доста вкусна, и определено засищаща салата. Вярно, бях забравила червения лук, и в момента, в който опитах готовата салата, усетих липсващата нотка във вкуса. Веднага го добавих, но не присъства на снимките.

Продукти:

  • 200 г критараки (орзо)
  • 1 тиквичка
  • 4-5 сушени домата в зехтин
  • 10-15 обезкостени маслини каламата
  • 10-12 чери доматчета
  • 1 малка глава червен лук
  • ½ ч.л. сушена мента
  • ½ ч.л. сумак
  • сол и черен пипер на вкус
  • зехтин
  • балсамов оцет

Приготвяне:

В тенджера се кипва вода, подсолява се, и в нея се вари пастата критараки (орзо) до готовност. След това се отцежда в гевгир, изплаква се със студена вода, и се прехвърля в купа.

Полива се със зехтин, или с овкусения зехтин от сушените домати. Добавят се сушената мента, сумака, подправя се на вкус със сол и пипер. Разбърква се, за да се овкуси равномерно.

Докато критаракито се вари, тиквичката се нарязва на кръгчета, и се запържва от двете страни до златисто в малко зехтин. Изважда се от тигана, за да се охлади.

След като е охладена, изпържената на кръгчета тиквичка се нарязва на ивички. Маслините се разполовяват надлъжно, сушените домати се нарязват на форми с подобна големина. Червеният лук се разрязва на четвъртини, които се нарязват на тънко. Черитата се нарязват на четвъртинки, или ако са по-малки – на половинки.

Всички зеленчуци се добавят в купата при критаракито, разбърква се, и се сервира.

Може да се добави сирене, но така салатата става малко по-тежка и плътна.

Вашият коментар