Агнешка курбан чорба

След агнешкото печено по рецептата на Миро от този видеозапис, продължихме по указанията, и използвахме останалите кокали и сокове от печеното, заедно с малко от месото, и си направихме чудна агнешка курбан чорба! В никакъв случай не пропускайте възможността да си хапнете хубава, истинска чорбичка!

Продукти:

  • кокали от печено агнешко
  • соковете от тавата
  • късчета от печеното месо и дреболийки
  • 1 малък морков
  • ½ ч.ч. ориз
  • 5-6 стръка зелен лук
  • сушен джоджен – колкото повече, толкова по-ароматно
  • листенца прясна мента
  • 1 яйце

Приготвяне:

Кокалите се поставят в голяма тенджера, в която да са в течността. Соковете от тавата, в която се е пекло агнешкото, се изливат в тенджерата, а дъното и стените на тавата се обират с гореща вода, която също се налива в тенджерата. Кокалите се слагат на котлона да поврят 15-20 минути. След като кокалите са пуснали в бульона целия си аромат и вкус, се изваждат, и ако по тях има някакво останало месо, се отделя.

Морковът се нарязва на ситни кубчета, а зеленият лук – на кръгчета. Месото се слага в тенджерата заедно с моркова, сухия джоджен и ориза. Може да се добави и една сушена люта чушка. Когато морковът омекне, а оризът се свари, в чорбата се добавят зеления лук и ментата. Тенджерата се сваля от котлона.

Яйцето се разбива и се добавя в чорбата на тънка струйка с разбъркване, или както Миро показва във видеото – през цедка. При мен методът с цедката не се получи много успешно – явно дупчиците й бяха твърде малки. Важното е да се получи ефектът на яйчените конци.

Използването на остатъчни продукти от печеното агнешко е чудесна възможност да се насладим на агнешката курбан чорба, която освен, че е традиционна за този празничен период, е също и много вкусна!

Тъй като в ежедневието едва ли бихме се захванали специално да приготвяме такава чорба, „рециклирането” на кокалите и соковете на печеното е отлична идея!

Вашият коментар