Сурови бонбони

Един ден в магазина Росен се загледа по какаови топчета, които се ядат като зърнена закуска с прясно мляко. Предупредих го, че няма да му харесат, но той настоя да вземем. Разбира се, не му харесаха, и стояха прибрани в шкафа до момента, в който направих тези сурови бонбони по рецепта на леля Люли. Занесох ги като почерпка на работа за празничния Осми март, и до обяд нищо не остана!

Продукти:

  • 300 г какаови топчета
  • 1 ч.ч. орехи
  • 15-20 фурми без костилка
  • 1 консерва (398 г) подсладено кондензирано мляко

За овалване:

  • пудра захар
  • какао на прах
  • ситно смлени ядки по избор – аз използвах бадеми и шамфъстък, но може да са орехи, лешници…
  • още – шоколадови пръчици, кокосови стърготини, захарни конфети, разтворимо какао…

Приготвяне:

Фурмите, какаовите топчета и ореховите ядки се смилат в кухненски робот, до еднородна, ситна смес. Постепенно се добавя кондензираното мляко, докато сместа стане достатъчно лепкава, за да се оформя на топчета.

Аз имах известни опасения, че ще ми остане кондензирано мляко, което да се чудя какво да го правя, но сместа пое цялата консерва.

Сместа се прехвърля в удобна купа, и с леко навлажнени ръце се оформят малки топчета, с големина колкото малък орех. Оформените бонбони се подреждат в подходящ съд.

В отделни чинийки се сипват различните продукти, в които ще се овалват бонбоните. Всяко топче се разтръсква в съда с поръска, докато се покрие равномерно отвсякъде. С едната ръка се взимат и подреждат бонбоните със светло покритие, а с другата – тези с тъмно, за да не се получават петна с различен цвят по бонбоните.

Готовите, украсени бонбони, се подреждат в подходяща чиния, без да се слагат един върху друг. За по-голямо удобство при консумиране, може да се набодат на клечки, или да се поставят в хартиени формички за бонбони.

Лесни за приготвяне, податливи на импровизации, тези бонбони са сочни и лепкави, наситени с вкус, без да са прекалено сладки. Кой би им устоял?!

Опитайте да ги направите, с повод, или без повод. Споделете впечатленията си, като напишете коментар под публикацията.

Вашият коментар