Джигерица – шницели от свински черен дроб

В опит да разнообразя приготвянето на свински черен дроб по различен начин от този на скара, пържен, или по селски, открих тези шницели в раздела с рецепти от Черна гора от книгата  “Балканска кухня” на ИК „Колхида”, 2016 г. Не ми звучеше много добре на прочит, но реших да опитам какво ще се получи, като не можех да си го представя. Готовата смес изглеждаше ужасно, но всъщност готовите шницели никак не бяха зле на вкус, особено охладени. Опитайте да ги приготвите поне веднъж, за да се уверите сами!

От продуктите по-долу се получиха 21 доста прилични на размер джигерици. Може да регулирате количествата на продуктите според желаното количество готови шницели.

Продукти:

  • 750 г свински черен дроб
  • 2 глави лук
  • 4-5 не много големи картофа, или 2-3 по-големи
  • 1 яйце
  • 2 скилидки чесън
  • 1 малка връзка магданоз – аз използвам 1 ч.л. сушен, защото го усещам по-слабо (не го обичам)
  • 4-5 с.л. брашно
  • олио за пържене

Приготвяне:

Свинският черен дроб се почиства от всички ципи и жили, нарязва се на удобни ивички, и се смила в мелачка за месо.

Лукът се нарязва на ситно, а картофите се настъргват на едро ренде. Скилидките чесън се накълцват.

Всички подготвени продукти се смесват в купа. Добавят се яйцето, магданоза и брашното. Подправя се със сол и черен пипер. Трябва да се получи средно гъста каша, с не много привлекателен вид и цвят. Ако е необходимо, се добавя още брашно.

В дълбок тиган на силен огън се загрява достатъчно количество олио, и с помощта на лъжица се изсипва от сместа, като се разстила на шницели с големина според предпочитанията ви. Пържи се до покафеняване от двете страни. Изпържените джигерици се изваждат върху домакинска хартия, за да се отцеди излишната мазнина.

Поднася се със свежа салата – ние избрахме зеле с моркови.

Вашият коментар