Пилаф с арпа фиде

Това е най-приготвяната рецепта от една от любимите ми книги – „Щипка серотонин – 101 рецепти от Тюркян Севен”. Много ми допада техниката на запържване на арпа фидето, преди да се добавят ориза и водата. Чудесна гарнитура е за ястия със сос, като телешко със сухи чушки, телешко с доматен сос (κοκκινιστό), пиле паприкаш, кюфтета по измирски, и т.н. Обичаме гарнитура от паста критараки, което е гръцкото наименование на арпа фидето, и си приготвяме често в разни варианти и пропорции, като този вариант вече е предпочитан у дома. Първият път го приготвих с повече арпа фиде, и по-малко ориз, и много ни допадна. Снимките по-долу са от това приготвяне, като дозата е около 1/3.

Продукти:

  • 2 ч.ч. ориз
  • ½ ч.ч. арпа фиде
  • 5 с.л. олио
  • 2 с.л. масло
  • 3 ч.ч. гореща вода, или бульон
  • сол на вкус

Приготвяне:

Оризът се накисва в гореща подсолена вода. Оставя се да се накисне за 15-20 минути, за да набъбне. След това се изплаква под течаща вода, докато тя се избистри. Отцежда се добре.

В тенджера се загрява олиото, добавя се арпа фидето, и се запържва с постоянно разбъркване, докато покафенее. Внимавайте да не го препържите, но имайте предвид, че при варенето след това, цветът избледнява.

Когато арпа фидето покафенее, се добавят отцеденият ориз и маслото. Посолява се на вкус. Пърженето продължава, докато зрънцата ориз започнат леко да се слепват, и станат прозрачни.

Налива се водата, или бульона, капака се затваря, силата на котлона се намалява на слаба степен, и пилафа се готви без отваряне и разбъркване, докато течността се поеме.

Тенджерата се сваля от котлона, и се оставя похлупена за 15-20 минути, за да си почине пилафа.

Поднесете към любимото си ястие със сос. На лявата снимка пилафа е поднесен като гарнитура към пиле паприкаш, а на дясната – към телешко със сухи чушки.

Да ви е сладко!

Вашият коментар