Торта с манго крем и блатове от парено тесто

Тази година направих две торти за рождения си ден – една „Дукиса” за самия ден, който беше делничен, и която занесох да почерпя колегите на работа, и тази с крем от манго и блатове от парено тесто за празника с роднини и приятели в неделния ден. За пръв път в живота си правих парено тесто, и съм много доволна от това колко лесно се справих, и как добре се получи! Според майка ми, това е най-хубавата торта, която съм правила! Наистина, беше много лека, въпреки количеството масло, вложено в нея, и нищо не остана неизядено!

Рецептата е от сръбското списание “Torte i kolaci”, бр.110/2023 г. Продуктите по-долу са за двойна доза торта, защото оригиналните са за тортичка с диаметър 20 см, а такава нямаше да стигне за 12 човека. То, и двойната, която направих във форма 24 см едва стигна!

Продукти:

За пареното тесто:

  • 160 мл вода
  • 100 г масло
  • 120 г брашно
  • 4 яйца
  • щипка сол

За ваниловия крем:

  • 2 пудинга с вкус на ванилия
  • 650 мл прясно мляко
  • 20 г нишесте
  • 160 г захар
  • 150 г масло
  • ванилия

За крема с манго:

  • 2 едри плода манго
  • 250 г захар
  • 100 мл вода
  • 80 г нишесте
  • 100 г масло

За намазване:

  • 200 г заквасена сметана
  • 1-2 с.л. пудра захар

Приготвяне:

На блатовете от парено тесто:

Водата, предназначена за тестото, се слага в тенджера заедно с щипката сол. Щом започне да образува балончета, се добавя маслото. Разбърква се на котлона до разтопяване на маслото.

Съдът се сваля от огъня, и наведнъж се изсипва брашното, и добре се разбърква, докато в него няма бучки. Това може да се направи с миксер, с телена бъркалка, или с дървена лъжица. Тенджерата се връща на котлона за минута-две, като се разбърква непрекъснато, за да се сготви брашното.

В готовото тесто, едно по едно се слагат яйцата, и се разбиват с миксер до усвояването им в тестото.

Форма за торта с откопчаващи се стени и размер 24 см се застила с хартия за печене. Половината тесто се разстила на дъното. Пече се в загрята на 200˚ фурна за около 20 минути. Тестото се надува и нагъва на вълни по много симпатичен начин! Точно, както се случва това и с тестото за алевропита, и за голямата палачинка. Това ме навежда на мисълта, че блатовете може да се изпекат и от тестото за палачинката.

По същия начин се изпича и втората кора от останалото парено тесто.

На ваниловия крем:

В тенджерка се смесват захарта и 400 мл от прясното мляко. Слага се на котлона да заври.

В това време, ваниловите пудинги се смесват с нишестето, и се разбъркват на кашичка с останалото прясно мляко. Пудингът се излива в заврялото мляко, и се бърка до сгъстяване на крема.

Сваля се от котлона, и се ароматизира с ванилия. Кремът се оставя леко да се охлади, и се добавя маслото. Разбърква се до усвояване на маслото от крема. Оставя се да се охлади напълно.

На крема с манго:

Плодовете се обелват, нарязват на парчета, и се смилат в чопър. Полученото пюре се прехвърля в тенджерка, добавя се и захарта, предвидена за този крем.

Нишестето се разтваря във водата, и също се добавя към пюрето. Сместа се слага на котлона на умерен огън, и се вари, докато се сгъсти.

Към сгъстения крем се добавя мекото масло, и се разбърква до разтопяване. Оставя се да се охлади напълно.

Сглобяване на тортата:

Единия блат от парено тесто се поставя на дъното на формата с откопчаващи се стени. В него се налива ваниловият крем. Слоят се подравнява, и тортата се прибира в хладилник, за да се стегне.

Щом ваниловият крем е стегнал, се налива кремът с манго. Подравнява се, и тортата отново се прибира на студено.

Заквасената сметана се разбива с пудрата захар, и се намазва върху пласта с манго в неравномерна форма. Отгоре се поставя втория блат от парено тесто.

Преди поднасяне, тортата се изважда от хладилника, прехвърля се в подходяща чиния за торта, и се освобождава от стените. Поръсва се с пудра захар, и се поднася.

Реже се на приятно правилни парчета, с отчетливи слоеве. Хапвайте бързо, преди да се е отпуснал кремът.

Опитайте тази много лятна и свежа торта, дори и без повод!

Вашият коментар