Шоколадов тарт без блат

Този разкошен тарт направих, за да отпразнуваме срещата с моята приятелка Тони! Не се бяхме виждали от 5 години! И въпреки, че сме във виртуална връзка почти всеки ден, живият контакт не може да се сравни с нищо друго! Тъй като живеем на 350 км една от друга, нямаме възможност да се събираме много често, особено през последните години, когато животът се усложни неимоверно.

Но, този път имаше обстоятелство, което послужи като катализатор – 4 дни след рождения ден на Тони, в зала 1 на НДК се състоя концерт на Томас Андерс – гласът на Modern Talking, на които тя е върл фен! Бяхме на първият му концерт на същото място през декември 2017, и смятахме, че това преживяване ще бъде веднъж в живота. Оказа се, че грешим!

Тук има кратко видео от концерта, снимано от самия Томас Андерс, и публикувано от него: Томас Андерс в София

И така, двойният и троен повод заслужаваше специален десерт, който да не изисква много време за приготвяне, но и да е шоколадов. Открих го в книгата “Да печем с любов” на издателство „Рийдърс Дайджест“. Опитахме го в препоръчаната вариация със същото количество фино смлени бадеми, вместо брашно. В този вариант, сладкишът става и безглутенов, което го прави подходящ за хора с непоносимост към глутен. Реших, че няма да се заигравам толкова с украсата, защото нямам време специално да търся физалис, но, след като го изпекох в събота сутринта, излязохме на разходка преди обяда, минахме през Лидл, и – така, и така сме тук, ами… да направим нещата докрай! Взехме физалис, също и заради любопитството да опитаме този екзотичен плод. Много ни хареса! Необичайна комбинация, нещо между жълт чери домат, и череша, като приликата е също и визуална. Не случайно, един от сортовете се казва “Томатило Амарила (Tomatillo Amarylla)”. Смятам, че в бъдеще ще опитам и други рецепти с участието на малкото симпатично плодче!

Продукти:

  • 170 г тъмен готварски шоколад
  • 80 г масло
  • 4 яйца
  • 100 г захар
  • 30 г ситно смлени бадеми

За украса и поднасяне:

  • пудра захар
  • какао на прах
  • плодчета физалис, или други по избор

Приготвяне:

Яйцата се счупват в купа, добавя се захарта, и се разбива с миксер до побеляване на сместа, и увеличаване на обема й до пухкав крем.

Шоколадът се начупва и се разтопява заедно с маслото на водна баня, или над тенджера с малко вряща вода. Най-лесно, това може да се направи в микровълнова фурна за около минута на пълна мощност, и след това се разбърква бавно и нежно, до пълно разтопяване.

Шоколадово-маслената смес се добавя към яйчената, и двете се смесват добре. Книгата препоръчва това да се направи внимателно, с помощта на тел за разбиване – аз отново използвах миксера буквално за няколко секунди.

Накрая се добавят смлените бадеми, и отново се разбърква за кратко, за да се разпределят в сместа.

Форма за торта с откопчаващи се стени и диаметър 24 см се застила с хартия за печене. Ако искате ръбчетата на десерта да са по-гладки и равни, намаслете стените на формата, и използвайте хартия само на дъното. Тестото се излива вътре, и се пече за около 15-20 минути в предварително загрята на 180˚ фурна. Сладкишът е готов, когато повърхността му се напука леко, но е още еластична. Отвътре трябва да е все още мек и сочен.

След като се извади от фурната, тартът се оставя да изстине напълно във формата, върху решетка. За да се поднесе, се изважда от хартията, реже се на тънки парчета, и се поднася, наръсен с пудра захар и какао на прах, с по едно плодче физалис на парче.

Сочен, наситено шоколадов, нежен и лек! На нас не ни стигна по едно тънко парче, затова повторихме! Разбира се, взехме си и по още няколко плодчета, а от чашите отпивахме фантастично, леко шампанизирано италианско розе Flaminia Lambrusco, което Тони донесе. Комбинацията беше вълшебна!

Вашият коментар