Бързо, лесно и леко ястие със сьомга, готово за по-малко от 30 минути. Закономерно, рецептата е от книгата “Кулинарни шедьоври за 30 минути”. Не се добавят никакви мазнини, или сол, така че е и здравословна идея. Приготвих я като малко по-изискано ястие за празничния 8 март, защото не изисква усилия и време след дългия работен ден. Получи се перфектно, с малко добавка на сок от лайм върху всяка порция, за допълнителна свежест и лекота!
Ястието може да се сервира като 4 порции за предястие, или като 2 за основно ястие.
Продукти:
- 1 малка глава лук
- 50 мл бяло вино, или бял вермут
- 200 г спагети – може и трицветни
- 200 г пушена сьомга
- 4-5 стръка копър
- 25 г каперси
Приготвяне:
На котлона се слага да заври вода в тенджера. Подсолява се, и се слагат спагетите да се сварят, според указанията на опаковката.
Тиган се слага на силен котлон. Когато загрее, в него се излива виното (вермута). Оставя се да ври, докато намалее наполовина, и алкохола се изпари. Тогава в него се слага да се задуши лука, и котлона се намалява на много ниска температура.
Пушената сьомга се нарязва на малки лентички. Прибавя се в тигана при лука и виното. Копърът и каперсите се накълцват, и също се добавят в тигана. Подправя се с черен пипер и се разбърква.
Сварените спагети се разпределят в порционни чинии, като отгоре се слага от сместа със сьомгата. Поднася се, като се поръсва с по няколко капки прясно изцеден лимонов сок.