Пилешки бутчета с критараки на фурна

На Петровден ви предлагам една почти традиционна пилешка рецепта, както повелява обичаят за празника.

Едно от любимите пилешки ястия на моя мъж е печени пилешки бутчета с гарнитура от сварено орзо, разбъркано с малко масло и къри на прах. Аз пък от дете не си падам по традиционното пиле с ориз, и така се получи този хибрид.

Това, което не ми харесва в традиционното пиле с ориз е, че обикновено се вари, преди да се изпече с ориза. По този начин, всички сокове и вкусове на пилето се изсмукват от него, и според мен става блудкаво и безвкусно. Вдъхнови ме Люси с нейното пиле с ориз, като в рецептата си споделя моето виждане за варенето на пилето. Основавах се на нейния метод, за да приготвя моето пиле на фурна с критараки. Резултатът ми хареса толкова, че тази рецепта вече е от редовно приготвяните у дома!

Продукти:

  • 6 бр. долни пилешки бутчета (чомачета), или 3 цели бутчета
  • 1 глава лук
  • 1 морков
  • 1 ч.ч. паста критараки
  • 1 ч.л. къри на прах
  • гръцка подправка за пилешки шишчета (сувлаки) на вкус
  • сол, черен пипер
  • зехтин

Приготвяне:

Пилешките бутчета се почистват и измиват, ако е необходимо, след което се подсушават. Подправят се от всички страни със сол и пипер, къри и подправка за сувлаки, поставят се в подходяща по размер тава, и се поливат със струйка зехтин. Пекат се в загрята фурна до получаването на приятен загар.

Докато бутчетата се запичат, лукът и морковът се нарязват на кубчета. След като бутчетата са получили златиста окраска, се изваждат от съда, а на тяхно място се слагат зеленчуците. Ако е необходимо, се добавя още малко зехтин. Тавата се връща във фурната, за да се задушат и омекнат зеленчуците.

След това, в тавата се прибавят критаракито и още от подправките, и се разбърква хубаво, за да поеме от соковете и вкусовете на пилето и зеленчуците. Бутчетата се връщат в съда, и се налива топла вода, колкото да се покрие ястието с един пръст течност. Връща се във фурната, докато течността се поеме, и критаракито е готово.

Добър апетит!

Вашият коментар