При тази рецепта пастата се вари направо в съда със соса, което е голямо улеснение. Е, цапа се още един съд за бешамела с кашкавал, но сме спестили един от варене на макароните, така че ни е простено! Рецептата е от бр. 11/юни 2021 г. на списание „Кулинарен журнал”, и е изпратена от Румяна Асенова от Бургас. Приготвя се бързо, а става вкусно и засищащо ястие. С указаните продукти се получават поне 6 нормално големи порции.
Продукти:
- 500 г кайма
- 1 глава лук
- 2 с.л. олио
- 4 домата, или консерва домати
- 2 ч.ч. бульон, или вода
- 500 г макаронени изделия по избор – аз избрах пенне
За бешамела:
- 2 с.л. масло
- 2 с.л. брашно
- ¾ ч.ч. прясно мляко
- 200 г кашкавал – аз смесих чедър и пушена скаморца
Смес от подправки „Тако”:
- ½ ч.л. лют червен пипер
- ½ ч.л. сладък червен пипер
- ½ ч.л. чесън на прах
- ½ ч.л. кимион
- ½ ч.л. риган
- сол, черен пипер
Приготвяне:
Главата лук се почиства и нарязва на ситно. В голям, дълбок тиган, се загрява олиото и лукът се задушава до омекване. Добавя се каймата, и се пържи до побеляване и образуването на трохи.
Докато каймата се пържи, се настъргват доматите на едро ренде, без кожицата. Подправките за сместа „Тако” се смесват и се поръсват върху каймата. В тигана се наливат доматеният сок и водата. Щом течността в тигана заври, вътре се изсипват макароните, разбъркват се, за да се покрият в течността, и тигана се захлупва на умерен огън. Вари се до готовност на пастата. Ако е необходимо, може да се долее малко топла вода.
Докато ястието къкри, се приготвя соса бешамел. В тенджерка се разтопява маслото, и към него се прибавя брашното. Запържва се до появата на златист цвят, след което се налива млякото. Разбърква се с бъркалка, за да не стане на бучки. Щом сместа се загрее почти до кипване, се добавя настърганото сирене (кашкавал). Сваля се от котлона и се разбърква добре, докато е топло, за да се разтопи кашкавала. Получава се гъст и пухкав сос.
Бешамелът с кашкавал се сипва при соса с каймата, и се разбърква. Сервира се веднага.