Чийзбургер паста

При тази рецепта пастата се вари направо в съда със соса, което е голямо улеснение. Е, цапа се още един съд за бешамела с кашкавал, но сме спестили един от варене на макароните, така че ни е простено! Рецептата е от бр. 11/юни 2021 г. на списание „Кулинарен журнал”, и е изпратена от Румяна Асенова от Бургас. Приготвя се бързо, а става вкусно и засищащо ястие. С указаните продукти се получават поне 6 нормално големи порции.

Продукти:

  • 500 г кайма
  • 1 глава лук
  • 2 с.л. олио
  • 4 домата, или консерва домати
  • 2 ч.ч. бульон, или вода
  • 500 г макаронени изделия по избор – аз избрах пенне

За бешамела:

  • 2 с.л. масло
  • 2 с.л. брашно
  • ¾ ч.ч. прясно мляко
  • 200 г кашкавал – аз смесих чедър и пушена скаморца

Смес от подправки „Тако”:

  • ½ ч.л. лют червен пипер
  • ½ ч.л. сладък червен пипер
  • ½ ч.л. чесън на прах
  • ½ ч.л. кимион
  • ½ ч.л. риган
  • сол, черен пипер

Приготвяне:

Главата лук се почиства и нарязва на ситно. В голям, дълбок тиган, се загрява олиото и лукът се задушава до омекване. Добавя се каймата, и се пържи до побеляване и образуването на трохи.

Докато каймата се пържи, се настъргват доматите на едро ренде, без кожицата. Подправките за сместа „Тако” се смесват и се поръсват върху каймата. В тигана се наливат доматеният сок и водата. Щом течността в тигана заври, вътре се изсипват макароните, разбъркват се, за да се покрият в течността, и тигана се захлупва на умерен огън. Вари се до готовност на пастата. Ако е необходимо, може да се долее малко топла вода.

Докато ястието къкри, се приготвя соса бешамел. В тенджерка се разтопява маслото, и към него се прибавя брашното. Запържва се до появата на златист цвят, след което се налива млякото. Разбърква се с бъркалка, за да не стане на бучки. Щом сместа се загрее почти до кипване, се добавя настърганото сирене (кашкавал). Сваля се от котлона и се разбърква добре, докато е топло, за да се разтопи кашкавала. Получава се гъст и пухкав сос.

Бешамелът с кашкавал се сипва при соса с каймата, и се разбърква. Сервира се веднага.

Вашият коментар