Сьомгата е риба, която дори аз хапвам с удоволствие, затова има ли промоция, се запасяваме с цяло филе, което разпределяме на порции и замразяваме, за да можем да изпробваме различни рецепти.
Маринованата сьомга с моцарела направихме за празник по рецепта на Лидл. Стана ястие с интересен, различен вкус. Хареса ни!
Продукти:
- 400 г филе от сьомга
- прясна, или сушена мащерка
- 50 мл бренди
- 10-20 мл зехтин
- бучка масло
- 2 печени червени чушки
- 2 плода авокадо
- една топка (125 г) моцарела
- няколко листенца пресен босилек
- 1 с.л. черен сусам
Приготвяне:
Филето от сьогма се почиства от кожата, и се нарязва на кубчета, които се слагат в купа и се овкусяват със сол, черен пипер и мащерка.
Заливат се с брендито и зехтина, овалват се хубаво, и се прибират в хладилник да се мариноват за около два часа.
Щом времето за мариноване почти изтече, се подготвят останалите продукти. Чушките се нарязват на ивички, авокадото се почиства и нарязва на кубчета, а моцарелата се нарязва на филийки, и след това на кубчета с размера на тези от сьомга.
Маринованите хапки се подреждат в тавичка, и върху всяка се слага и хапка моцарела. Запичат се за 7-8 минути в силно загрята фурна.
Докато хапките са във фурната, в тиган се загрява маслото, и чушките се запържват за кратко. Подправят се със сол и пипер, след което се добавя авокадото. Накрая се слагат и листенцата босилек, и всичко се задушава за няколко минути. Тигана се сваля от котлона, и зеленчуците се разпределят в чинии.
Отгоре се подреждат хапките сьомга, поръсват се с черен сусам, и се поднасят с чаша студено бяло вино.
Изглежда цветно и свежо, и е точно такова!