Постна манастирска „шкембе“ чорба с гъби кладница

Една рецепта за постна „шкембе” чорба за тези, които не харесват структурата на истинското шкембе, и го смятат за „варена хавлия“, както го наричаше един приятел, или пък я харесват, но постят. Рецептата е от книгата „Стари манастирски рецепти” на издателство “SBB Media”, което издава списанието „Кулинарен журнал”. „Заблудата”, че хапвате оригиналната шкембе чорба, не е пълна, но е доста добра – особено в аромата.

Това е само една от трите версии на „фалшиво” шкембе, които са ми известни, като смятам във времето да представя и трите. Днешната влиза и в идеологията за хапване и готвене със зеленчуци на промоция.

Продукти:

  • 250 г гъби кладница
  • 1,2 л гореща вода
  • 3 с.л. брашно
  • ½ ч.л. червен пипер
  • 2-3 скилидки чесън
  • сокът от половин лимон
  • олио

За поднасяне:

  • лют червен пипер

Приготвяне:

Гъбите се нарязват на дребно. Слагат се във врящата вода, степента на котлона се намалява до умерена, и се вари за 10-15 минути. Подправя се със сол на вкус.

Брашното и червеният пипер се смесват в купа. С черпак се гребва от бульона на гъбите, и постепенно и с разбъркване, се добавя към брашното, докато се образува гладка каша. Тя се добавя в тенджерата, отново с непрекъснато разбъркване.

Скилидките чесън се накълцват на ситно, а лимонът се изцежда. И двете съставки се добавят в тенджерата, като може да се сложи и малко мазнина – олио, или зехтин.

Чорбата се оставя да ври още десетина минути, след което е готова за поднасяне, поръсена с лют пипер.

Вашият коментар