Една рецепта за постна „шкембе” чорба за тези, които не харесват структурата на истинското шкембе, и го смятат за „варена хавлия“, както го наричаше един приятел, или пък я харесват, но постят. Рецептата е от книгата „Стари манастирски рецепти” на издателство “SBB Media”, което издава списанието „Кулинарен журнал”. „Заблудата”, че хапвате оригиналната шкембе чорба, не е пълна, но е доста добра – особено в аромата.
Това е само една от трите версии на „фалшиво” шкембе, които са ми известни, като смятам във времето да представя и трите. Днешната влиза и в идеологията за хапване и готвене със зеленчуци на промоция.
Продукти:
- 250 г гъби кладница
- 1,2 л гореща вода
- 3 с.л. брашно
- ½ ч.л. червен пипер
- 2-3 скилидки чесън
- сокът от половин лимон
- олио
За поднасяне:
- лют червен пипер
Приготвяне:
Гъбите се нарязват на дребно. Слагат се във врящата вода, степента на котлона се намалява до умерена, и се вари за 10-15 минути. Подправя се със сол на вкус.
Брашното и червеният пипер се смесват в купа. С черпак се гребва от бульона на гъбите, и постепенно и с разбъркване, се добавя към брашното, докато се образува гладка каша. Тя се добавя в тенджерата, отново с непрекъснато разбъркване.
Скилидките чесън се накълцват на ситно, а лимонът се изцежда. И двете съставки се добавят в тенджерата, като може да се сложи и малко мазнина – олио, или зехтин.
Чорбата се оставя да ври още десетина минути, след което е готова за поднасяне, поръсена с лют пипер.