Пълнени чушки с праз и ориз

Тези чушки са любими на майка ми и на мен! В повечето случаи, когато аз, или тя ги приготвяме, ги правим само за нас двете и си ги разделяме – мъжката половина не им е почитател. Плънката се приготвя с щедро количество подправки, за да е ароматна и вкусна. Подходящи са за скорбелен ден от 90-дневната диета, или по време на пости. В останалите случаи, ги харесваме с кисело мляко.

Продукти:

  • 5-6 едри и месести червени чушки
  • 2-3 с.л. олио
  • 1 голям стрък праз лук
  • 1 ч.ч. ориз
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1 ч.л. черен пипер
  • 1 ч.л. сух джоджен
  • 1 ч.л. сушена чубрица
  • сол на вкус
  • топла вода

Приготвяне:

Праз лукът се нарязва на ситно.

Олиото се загрява в тенджера, и праз лукът се задушава, докато започне да омеква. Добавя се ориза, и се запържва за 1-2 минути, за да поеме от мазнината. След това се подправя с червения пипер, разбърква се, и се налива около 1 ч.ч. топла вода. Добавят се и останалите подправки. Силата на котлона се намалява до умерена, и плънката се готви, докато оризът започне да омеква. Ако е необходимо, се долива топла вода. Когато оризът е поомекнал, но не напълно готов, тенджерата се сваля от огъня.

Чушките се почистват от дръжката и семките така, че да останат цели. С нож се прави цепка във връхчето, за да може да навлиза влага при плънката по време на задушаването. С помощта на лъжичка, чушките се пълнят с плънка, без да се натъпкват, защото тя ще увеличи обема си, и е възможно чушките да се спукат.

Напълнените чушки се подреждат в тенджера, на дъното се наливат 1-2 пръста топла вода, захлупват се с капак, и се готвят до пълна готовност на плънката, и омекване на чушките.

Поднасят се с лъжица кисело мляко.

Добър апетит!

Вашият коментар