Бисквитена торта „Дукиса“, или „сладък салам“

Вчера отбелязах 5 години блог! А днес беше рожденият ден на скъпата ми приятелка Тони, затова ви представям най-бързата и лесна торта на света! Изключително подходяща е за почерпка на колеги, когато рожденият ви ден се пада в делничен ден! Правила съм я няколко пъти по различни рецепти от блога на Мария, и всеки път се получава безотказно! В случая съм ползвала тази рецепта, но съм правила и с жълтъци, и в други варианти.

Приготвих я за около 15 минути вечерта преди рождения си ден, за да я занеса в офиса, и да почерпя колегите си. Още едно предимство – много е удобна за пренасяне в купа, като трябва само да се охлади отново, за да се стегне, и да се обърне в чиния. Всички колеги останаха възхитени от вкуса, и разпознаха модерния преди десетилетия сладък салам. Оттук може да се досетите, че рецептата е много подходяща за оформяне в каквато форма пожелаете!

Продукти:

  • 400 г бисквити – обикновени, или “Petit buree”
  • 230 г масло
  • ½ ч.ч. захар
  • 4 с.л. какао на прах
  • 4 с.л. разтворим топъл шоколад – ползвам една гръцка марка, която много ни допада
  • 250 мл прясно мляко
  • 50 мл ароматен алкохол – ползвах ликьор амарето
  • ванилия

За украса и намазване преди поднасяне – по избор:

  • шоколадови пръчици
  • смлени ядки
  • течен шоколад
  • канела

Приготвяне:

Бисквитите се натрошават на едро в купа.

В тенджерка се смесват млякото, маслото, какаото, топлия шоколад и захарта. Съдът се слага на умерен огън и се разбърква периодично до разтопяване на съставките. Не е необходимо сместа да завира, а само да се хомогенизира.

След като всички съставки са разтопени, се добавя алкохола. След минута, тенджерата се сваля от котлона. Добавя се и ванилията.

Течната шоколадова смес се изсипва върху бисквитите. Разбърква се, докато всички бисквити се покрият с шоколад.

Купа се покрива с найлоново фолио, като се оставят стърчащи краища, с които да се завие и повърхността на тортата. Бисквитено-шоколадовата смес се излива в подготвената купа, подравнява се, и се завива с краищата найлон. Прибира се в хладилник да стегне.

Ако ще пренасяте тортата, е много удобно да я вземете, както е завита в купата. За да се поднесе десерта, се отвива фолиото, обръща се в подходяща по размер чиния, и се отстранява останалото фолио.

Украсява се, според предпочитанията. Аз поръсих повърхността с малко канела на прах, за допълнителен аромат.

Реже се на парчета, и се поднася. Да ви е сладко!

Вашият коментар