Картофена салата по креолски

Картофената салата по креолски приготвихме по рецептата от книгата “Кулинарни шедьоври за 30 минути” на издателство „Рийдърс Дайджест”. Днес получих последната си придобивка в колекцията от тази поредица издания – „Вкусни картофи”, и я открих и там, в раздел „Пъстри салати“ под името „Картофена салата от Южните щати“. Целината, зелените чушки и лукът са в основата на креолската кухня, а салатата е много подходяща като гарнитура към ципура на грил.

Продукти:

  • 500 г картофи – ползвахме червени, защото са много вкусни и подходящи за салати
  • 1 малка зелена чушка
  • 1 малка глава червен лук
  • 1 стрък целина
  • сол и черен пипер

За заливката:

  • 3-4 с.л. майонеза
  • 2 ч.л. дижонска горчица
  • няколко капки лют сос – табаско, или шрирача

Приготвяне:

Картофите се почистват, нарязват и сваряват. За салата аз ги варя на пара.

Чушката се разполовява по дължина, почиства се от семките, и се нарязва на тънки лентички. Лукът се нарязва на тънки полумесеци. Целината се нарязва на тънки ивички. Зеленчуците се смесват в купа. Добавят се и сварените и охладени картофи.

За заливката, в купичка се смесват майонезата, горчицата, и лют сос на вкус.

Зеленчуците се поливат и разбъркват със заливката, подправя се със сол и пипер. Може да се украси с листенца от целината.

Ако към салатата се добавят твърдо сварени яйца, може да бъде и основно ястие.

Вашият коментар