Картофената салата по креолски приготвихме по рецептата от книгата “Кулинарни шедьоври за 30 минути” на издателство „Рийдърс Дайджест”. Днес получих последната си придобивка в колекцията от тази поредица издания – „Вкусни картофи”, и я открих и там, в раздел „Пъстри салати“ под името „Картофена салата от Южните щати“. Целината, зелените чушки и лукът са в основата на креолската кухня, а салатата е много подходяща като гарнитура към ципура на грил.
Продукти:
- 500 г картофи – ползвахме червени, защото са много вкусни и подходящи за салати
- 1 малка зелена чушка
- 1 малка глава червен лук
- 1 стрък целина
- сол и черен пипер
За заливката:
- 3-4 с.л. майонеза
- 2 ч.л. дижонска горчица
- няколко капки лют сос – табаско, или шрирача
Приготвяне:
Картофите се почистват, нарязват и сваряват. За салата аз ги варя на пара.
Чушката се разполовява по дължина, почиства се от семките, и се нарязва на тънки лентички. Лукът се нарязва на тънки полумесеци. Целината се нарязва на тънки ивички. Зеленчуците се смесват в купа. Добавят се и сварените и охладени картофи.
За заливката, в купичка се смесват майонезата, горчицата, и лют сос на вкус.
Зеленчуците се поливат и разбъркват със заливката, подправя се със сол и пипер. Може да се украси с листенца от целината.
Ако към салатата се добавят твърдо сварени яйца, може да бъде и основно ястие.