Супа от кисело зеле с кайма и чушки

Рецептата е от раздела за рецепти в сайта на Лидл. Направих я по желание на Росен, който си я беше харесал оттам. Моето предположение е, че я е избрал основно заради киселото зеле – това му е едно от най-любимите неща.

В общи линии, аз не съм много впечатлена от супата. Може би, защото нашата фамилна армеева чорба е доста по-плътна и богата на вкусове и текстури. Тази ми дойде някак гола и безплътна. Мисля, че просто й липсва нещо, което да придаде гъстота на бульона – картоф, или нещо подобно. А чушката стои някак водниста и блудкава… В този си вид, обаче, е подходяща за консумация в протеиновия ден на 90-дневната диета.

Не, че не ми хареса – много си е добра даже. Солено-кисело-лютива, ароматна, и определено действа добре на стомаха. Пълна е с фибри и други полезни вещества от киселото зеле, а лютото и кимиона подпомагат процесите в организма. Просто имам завишени очаквания от една супа с кисело зеле 🙂 То дори е по-скоро яхния на гъстота…

DSC04076

Продукти:

2 по-малки, или 1 голяма глава лук
2 скилидки чесън
2-3 с.л. олио
2-3 шарени чушки
500 г кайма
2 ч.л. лют червен пипер
1 буркан стерилизирано кисело зеле, или една малка кисела зелка, отцедена и нарязана на ситно
2 ч.л. лют айвар
1,5 л вода, или зеленчуков бульон
1 ч.л. млян кимион
сол, черен пипер на вкус

Приготвяне:

Лукът и чесънът се наситняват и се запържват за кратко в половината олио. Чушките се почистват от дръжките и семките, и се нарязват на малки кубчета. Добавят се в тенджерата, и се запържват заедно с лука и чесъна.

Докато зеленчуците се задушават, в друг съд слагаме каймата да се изпържи с останалото олио, докато покафенее и стане на трохи. Овкусява се с 1 ч.л. лют пипер и сол. Може да се сложи и малко доматено пюре, или 1 ч.л. обикновен червен пипер за цвят, тъй като лютият не оцветява достатъчно.

В тенджерата със зеленчуците се добавя айварът, разбърква се за кратко, и се налива водата, или бульона. Оставя се да заври, след което се прибавят запържената и овкусена кайма, и киселото зеле. Подправя се с останалия лют пипер, кимиона и още сол, ако е необходимо. По желание, може да се добави едно сушено люто чушле.

Задушава се похлупено за около 20-25 минути.

При сервиране може да се украси с накълцан магданоз, или кориандър, и да се гарнира с лъжица заквасена сметана.

DSC04099

Вашият коментар