Спаначена супа

Спанак приготвям сравнително рядко. Първо, защото си го ям само аз, и второ – защото го харесвам приготвен само по няколко начина. От време на време хапвам баничка със спанак, по-често – спанак с ориз на фурна, и най-много го харесвам на супа, както майка ми я прави! Този път се бях засилила да сложа в супата булгур, но като отворих буркана, оттам излетя молец! И – с ориз… както обикновено.

DSC05381

Продукти:

250-300 г спанак
1 глава лук
1 с.л. брашно
2 ч.л. червен пипер
шепа ориз
олио
сол на вкус

За гарниране:
кисело мляко, лимонов сок

Приготвяне:

Спанакът се почиства, измива, и нарязва на ситно. Лукът също се нарязва на ситно. Олиото се загрява в тенджера, и в него се слага лукът да се запържи. Когато омекне и стане прозрачен, се слагат червения пипер и брашното.

Разбърква се бързо, за да не загори, и се долива с 2 л топла вода. Нарязаният спанак се слага в течността, добавя се и ориза. Подправя се със сол на вкус и се вари до готовност на ориза.

DSC05394

Поднася се, гарнирана с лъжица кисело мляко, или няколко капки лимонов сок, ако искате да е постна. Киселата нотка много добре върви на спанака 🙂

DSC05400

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s